מיכל מינסקי

שמי מיכל מינסקי, נולדתי וגדלתי בתל- אביב.
אני בעלת תואר ראשון בתולדות האומנות מאוניברסיטת תל-אביב, עבדתי במוסדות תרבות איקוניים מקומיים כמרכז הבאוהאוס, הצלמניה, ומוזיאון ארץ ישראל, עסקתי במחקר היסטורי ויזואלי על העיר.

כל תחנות חיי המקצועיות הפגישו אותי עם סיפורים מרגשים, אנקדוטות קטנות וגדולות על אנשים שיצרו את העיר, שבנו את רחובותיה ובתיה, ובעיקר, האנשים שממלאים אותה בתרבות, אמנות, עיצוב ויצירתיות. אני נהנית לספר את הסיפורים האלה ולהפגיש אתכם עם האנשים שאני מכירה, פוגשת וחוקרת.

ההרצאות שלי פורשות מניפה רחבה של סיפורים מההיסטוריה הרחוקה והקרובה, סיפורים על העיר, על האנשים המרכיבים אותה, על אנשים שתיעדו אותה ,ועל מה שמסתתר בצילומים ישנים ובארכיונים מאובקים.

בסיורים שלי אני מתמקדת במפגש עם האנשים שאני מכירה הכי טוב: יוצרים עצמאיים ועסקים קטנים מתחומי העיצוב השונים, המלאכה והתרבות. תוך שילוב ההיסטוריה, אמנות הרחוב ואנקדוטות מהחיים האורבניים. הסיורים מעניקים במה וחשיפה לאותם יוצרים, שפועלים בעולם תחרותי ומשתנה.



הרצאות:

משך כל ההרצאות כשעה

הצלמניה
מעסק משפחתי לנכס לאומי


הצלמניה החלה את דרכה כאחת מחנויות הצילום הקטנות הפזורות לאורך רחוב אלנבי בתל-אביב ועם השנים הפכה לאחת מחנויות הצילום הידועות בארץ, דרכה עברו עשרות אלפי מצטלמים ואבני דרך בהיסטוריה המקומית נצרבו בנגטיבים ובקלסרי הארכיון. בהרצאה נתודע למקימי הצלמניה רודי ומרים ויסנשטין, נגלה איך הצליח רודי להפוך מצלם אנונימי למתעד הכרזת העצמאות ולצלם הפורטרטים של מיטב הפוליטיקאים הישראלים. נדבר על צילומים מפורסמים, אנקדוטות שמאחורי תמונות, על האתגרים באחזקת אוסף צילומים פרטי בעל חשיבות לאומית, ונתרגש מסיפור ההישרדות המדהים של העסק המשפחתי הקטן לאורך למעלה מ-80 שנה. הצטרפו אליי לשעה של נוסטלגיה, זכרונות ורגעים מרגשים בשחור ולבן.

__________


רחובות משתנים וחנות מסתורית

פענוח צילומים היסטוריים


בשנים האחרונות אוספי צילום היסטוריים רבים עוברים תהליכי דיגיטציה והנגשה לקהל הרחב. בתהליך זה אנו נתקלים באינספור צילומים עליהם חסרה אינפורמציה רבה כמקום, תאריך וזהות המצולמים. בהרצאה זו נבין מה הם הכלים העומדים לרשותנו כשאנו רוצים לפענח מיקום של צילום היסטורי וכיצד נוכל לנסות ולהבין היכן צולם ולדלות עליו כמה שיותר אינפורמציה. מהי המשמעות של פענוח? מדוע הוא חשוב? והאם ישנם מספיק משאבים להקצות לנושא? בהרצאה תשמש כמקרה מבחן העיר העברית הראשונה, תל-אביב, ובהרצאה נחשף לצילומים היסטוריים שונים שלה, נתענג על הנוסטלגיה, ונתנסה יחד בפיענוחם.

__________

הכרזת המדינה והזוג על הגג
סדרות צילומים נשכחות


צילומים היסטוריים מוכרים ואהובים הם פעמים רבות חלק מסדרה רחבה שצולמה ונשכחה מאחור. בהרצאה זו נתוודע למספר סדרות של צילומים וננסה להבין מדוע נבחרה התמונה המוכרת לנו כמייצגת הסדרה, מה אנו יכולים ללמוד מבחירתה על הלקוח, על הצלם ועל המסר שניסו להעביר לנו דרכה. מה משאיר עלינו רושם חזק יותר, סדרה או דימוי בודד? ומי קובע מה נבחר: הלקוח, הצלם או הציבור? כל זאת ועוד בהרצאה נוסטלגית מלאת צילומי שחור-לבן ותגליות מרגשות.

__________

מעבדות לחירות
סיפורה של עקרת הבית הישראלית

עד לשנות ה-70 להיות עקרת בית בארץ היה מקצוע של ממש לנשים רבות, אותו אף למדו באופן מסודר, התמקצעו, השקיעו מחשבה רבה בטיפוח ודאגה לביתן ולמשפחתן וזכו לכבוד רב עקב חינוכן את הדור העתיד של ישראל. בהרצאה נגלה מחדש את עקרת הבית: אילו מקצועות נלמדו בבית צעירות מזרחי? מי היתה עקרת הבית המזמרת? מה היו הקריטריונים לזכיה בתואר מלכת המטבח? ואיך מכינים גפילטע פיש מטונה?

__________


מסע מצולם בתל-אביב של פעם

העיר תל-אביב היוותה מיום הקמתה נדבך חשוב בחיי הישוב העברי בארץ ישראל, עיר מודרנית ויהודית בה התרחשו אירועים גדולים לצד יומיומיים. בהרצאה זו נצא למסע מצולם בתל אביב של פעם באמצעות תמונות של מיטב הצלמים בתחילת שנותיה של העיר. נראה כיצד נראו חיי היומיום בעיר העברית הראשונה: מי היו בתי הקולנוע המובילים? מה אכלו ושתו בבתי הקפה? איך נראו בגדי הים של המצילים בשנות ה-40 ומה קרה למוכר הנקניקיות מככר מוגרבי?

__________

האמהות האורבניות של פעם

האמהות הצעירות של היום לא יכולות לדמיין הורות ללא קבוצות תמיכה בווצאפ, פעילויות שונות במרכזי התפתחות ופוסטים של יועצים ומלווים מקצועיים ברשתות החברתיות. אך מה עשו האמהות של פעם? איך נראתה ההורות שלהן? מהיכן שאבו השראה ותמיכה? לאן הלכו לבלות עם הילדים? בהרצאה זו נציץ לחייהן של האמהות העירוניות של פעם דרך פרסומות ישנות, סרטונים וצילומים היסטוריים. נכיר את המוסדות המיתולוגיים בהם ביקרו, את האינפורמציה אותה צרכו ואת שגרת יומן. במה נבדלה האמהות בעיר מהאמהות בכפר? אילו עגלות היו פופולריות? מה היתרון של שמן דגים ואיך מתחמקים מכיבוס חיתולי בד אינסופי?

__________

מסע בין שנות טובות של פעם

בימינו, עם פרוס השנה החדשה אנו שולחים הודעת שנה טובה גנרית בווצאפ או במייל, אך לאורך עשרות שנים היה נהוג בארץ ובתפוצות לשלוח איגרות שנה טובה שהיוו חלק בלתי נפרד מהתרבות הפופולרית. איגרות השנה הטובה היו פלטפורמה המשקפת את המתרחש באותה תקופה ועסקו בנושאים שהיו חלק בלתי נפרד מחיי היומיום של העם היהודי. בהרצאה זו נצא למסע ויזואלי רווי קיטש ונצנצים ונסקור את תולדות איגרות השנה הטובה מלידתן באירופה של אמצע המאה ה-19 ועד לשנות ה-90 של המאה הקודמת: היכן נולד המנהג? מה היו הדימויים הרווחים? מה עשה דואר ישראל על מנת לא לקרוס בתקופת השנה החדשה ואיך הזמרת מדונה השתלבה במנהג?

_________

מסע אל חנוכה של פעם

איך נראה חנוכה בעידן בו יש סוג אחד של סופגניה ולסביבונים אין מנוע חשמלי? מוזמנים להצטרף אליי למסע נוסטלגי ומשעשע של סיפורים מפתיעים על מנהגי החג, אנקדוטות על אור וחושך וגיחה לחגיגות החנוכה בתל-אביב הקטנה. מתי ואיך נולד הסביבון? היכן נערך נשף הלביבות? על גג איזה מבנה ניצבת חנוכיה מאז שנות ה-20, ואיך השתנו החיים בעיר בעקבות הקמת חברת החשמל? בהרצאה ייחשף גם את המתכון הסודי משנות ה-60 ל"סופגניות משלשום" וללביבות תפוזים!

__________

פורים של פעם: מימי תל-אביב הקטנה לשנות ה-60

מאז ומתמיד חגיגות פורים בתל-אביב התאפיינו בנשפים גדולים, תהלוכות עדלאידע, תחפושות ססגוניות והעיר העברית הראשונה נשטפה בחגיגות למספר ימים. בהרצאה זו נסקור את חגיגות הפורים בעיר משנות העשרים ועד לשנות השישים: מה היו התחפושות הפופולריות לאורך השנים? מי הוכתרה כמלכת אסתר התימנייה הראשונה ומה עלה בגורלה? מי החבורה שמצאה את עצמה על ספסלי הנאשמים של בית המשפט הבריטי עקב ניסיון לחבל בתהלוכות העדלאידע וכיצד זוג הקופים מוצי ופוצי מגן החיות העירוני קשורים לחג? יחד נצא למסע פורימי משעשע ברחובות העיר.

__________

סיורים

בעקבות הצלמניה

כבר מעל ל-7 שאני עובדת בצלמניה, ובסיור הזה אספר לכם הכל על קפסולת הזמן המופלאה הזו.
הצלמניה היא חנות הצילום הוותיקה בתל-אביב, וכבר מזמן הפכה למוסד ידוע ומוכר. היא החלה את דרכה כאחת מחנויות הצילום הקטנות הפזורות לאורך רחוב אלנבי, אך עם השנים הפכה לחנות הצילום הידועה בתל אביב, דרכה עברו עשרות אלפי מצטלמים, בניהם מפורסמים רבים.
בחנות המשפחתית קיים עד היום ארכיון הצילומים הפרטי הגדול בארץ, המכיל רגעים מכוננים רבים מההיסטוריה של מדינת ישראל, של המפעל הציוני ושל התפתחות הישוב העברי.
בסיור נגלה מי היו רודי ומרים ויסנשטין? כיצד הפכו את חנותם הקטנה לשם דבר? האם הצילומים הידועים היו ספונטניים או מוזמנים? איך משמרים נגטיבים? ומה עתידו של אוסף פיזי בעידן דיגיטלי?

כל זאת ועוד בסיור מרתק שהוא מסע היסטורי מצולם ונוסטלגי, בו נכיר צילומים רבים ואת הסיפורים מאחוריהם, נראה מה קרה לתעשיית הצילום העניפה שהיתה בארץ, ונבקר בצלמניה בה נחשף לנגטיבים, צילומים ואביזרים מקוריים.

​__________

סיורי עיצוב ואמנות

בואו לפגוש את המעצבים והיוצרים הכי מרתקים בעיר!

בסיורי העיצוב והאמנות נכיר את האנשים שעושים את העיר ובחרו בדרך קצת פחות שגרתית על מנת להגשים את עצמם. מעצבים, יוצרים, בעלי חנויות קונספט יחודיות ואומנים שיפתחו בפנינו את הסטודיו שלהם ויאפשרו הצצה לעולמם היחודי. בין הביקורים נכיר גם את נכיר את ההיסטוריה המרתקת של כל אזור, האדריכלות, אמנות הרחוב והשינויים העכשווים שהם עוברים.

אורך הסיורים כ-3 שעות

- יפו הסודית-שכונת נגה והמושבה האמריקאית
- סיור מחשמל: מתחם גן החשמל
- לא רק מדרחוב: נחלת בנימין


__________

סיורים
אורבניים

תל-אביב היא ללא ספק העיר המעניינת בארץ, מגוונת ומלאה בניגודים: מבנים לשימור לצד מגדלים חדשים, מסעדות יוקרה לצד דוכני פלאפל, מקומית ובינלאומית, צנועה ורהבתנית.
בסיורים האורבניים נשוטט ברחובות העיר ונשמע אנקדוטות יוצאות דופן ,נכיר את ההיסטוריה המרתקת, האדריכלות, אמנות הרחוב והשינויים העכשווים שהעיר עוברת ללא הרף.

אורך הסיורים: 1.5-2 שעות

- מבאוהאוס לפנטהאוס: סיור בעיר הלבנה
- מחצר אחורית לפארק פורח
- נווה צדק ופארק המסילה
- להזדנגף בכיף
- בין ביאליק לנחלת בנימין